NIEUWE TATTOO
Voel je ze al? De vlinders voor je nieuwe tattoo.
Of het nu je eerste of je tiende is, een nieuwe tattoo
is altijd spannend!
Het beste eraan is dat je je hele lichaam kan decoreren,
exact zoals jij het wil! Zalig, toch?
Niemand die jou tegen houdt om volledig jezelf te zijn,
van kop tot teen (letterlijk en figuurlijk).
​
​
Heb je echter geen ervaring, maar wil je heel graag een tattoo? Of durf je misschien niet goed?
Twijfel dan niet om even de voorbereiding te lezen om te helpen bepalen of je er klaar voor bent.
Je mag mij natuurlijk ook altijd contacteren,
ik help jou heel graag verder!
VOORBEREIDING
Als het de eerste keer is dat je voor een tattoo kiest, is het altijd wat spannend. Je weet niet wat je moet verwachten, en je hoort allerlei verhalen die niet met elkaar overeen komen. De ene zegt dat het pijn doet, de andere voelt er niets van. Het beste wat je kan doen, is naar niemand luisteren. Iedereen ervaart dingen anders, jij dus ook. Wat jij wél kan doen, is jezelf zo goed mogelijk voorbereiden.
​
​
Hoe doe je dit? Wel, er zijn twee belangrijke factoren.
Allereerst: een goede nachtrust. Als je goed geslapen hebt, is je lichaam minder vatbaar voor 'prikkels' van buitenaf. Vergelijk zelf maar even. Je hebt ongetwijfeld al een nacht gehad waar je amper geslapen hebt en slecht bent opgestaan. Met als gevolg dat je humeuriger bent, je hebt het sneller koud en het enige dat je wil doen, is op jezelf zijn. Maar als je goed bent uitgerust en goed geslapen hebt, kan je dag al bijna niet meer stuk. Je voelt je goed in je vel en je lichaam kan veel meer verdragen. Dus ook je tattoo gaat aangenamer voelen.
​
De tweede belangrijke factor: goed eten. Wanneer je goed gegeten hebt en je maag lekker gevuld is, is je lichaam fysiek ook sterker. Je bent minder snel uitgeput en je hebt voldoende energie, waardoor je een eventuele flauwte kan voorkomen. Vergelijk het met fitnessen, wanneer je goed en voldoende gegeten hebt, kan je makkelijk twee uur fitnessen. Wanneer je niet gegeten hebt, ga je misschien een half uur de loopband staan en dan schreeuwt je lichaam 'Stop!'. Bij een tattoo is dit ook zo. Een tattoo vraagt energie van jouw lichaam, omdat dit voor je lichaam 'een vreemde stof' is. Hierdoor gaat je lichaam in werking schieten met witte bloedcellen en andere verdedigingsmechanismen , en dit vraagt energie.
Verder is de grootste valkuil de zenuwen. De meeste mensen schrikken zelfs van hoe goed het meevalt, omdat ze zichzelf al hebben laten vertellen dat een tattoo super pijnlijk is. Als jij een piekeraar bent en je jezelf een beetje 'zot' maakt, dan kan ik jou al gerust stellen: de zenuwen zijn vaak erger als de tattoo.
HOE GAAN WE TE WERK?
Als je al eens een tattoo hebt laten zetten, weet je precies hoe het in zijn werk gaat. Maar als het je eerste keer is, is het wel leuk om even te weten aan wat je je kan verwachten.
​
Ontwerpen: Eerst en vooral bekijken we samen wat je graag hebt en wat jouw verwachtingen zijn van het ontwerp. Je hoeft niet exact te weten hoe je alles in elkaar wilt laten vloeien, dat is mijn job. Zolang jij een idee hebt van wat je wil en me kunt vertellen in welk thema of welke stijl je wilt gaan, kan ik de rest aanvullen. Zo komen we samen op ideeën waar je misschien niet van dacht dat het een optie was. We bekijken het ontwerp en maken eventueel aanpassingen totdat jij het 'wauw'-gevoel krijgt dat je moet hebben. Samen geraken we er wel.
​
Stencil plakken: Eens we het ontwerp hebben, gaan we de basislijnen ervan op je lichaam 'plakken'. Dit noemt een 'stencil' en is voor mij een gids tijdens het tattoeëren. Weet jij volledig wat je wil maar zit je nog vast met de plaatsing? We gaan dan samen even bespreken wat de mooiste plekken voor jouw ontwerp kunnen zijn. Weet je het dan nog niet zeker? Dan plakken we de stencil alvast op een paar plaatsen, zo heb je meteen een beeld van hoe het eruit zou zien. Eenmaal we op een keuze gevallen zijn, laten we de stencil een kleine 10 minuutjes drogen.​
​
​
Tatoeëren: Als de stencil mooi gedroogd is, beginnen we met tatoeëren. We zoeken een goede en comfortabele houding voor jou. Tijdens het proces gebruik ik een kalmerende zalf voor je huid, waardoor het tatoeëren aangenamer is.
Eenmaal begonnen, heb ik maar 1 regel: "Als je niet goed ligt, of je wilt je houding aanpassen, wat drinken, plassen, of wat dan ook... dan mag je het gewoon zeggen. Ik heb jouw lichaam niet, dus ik weet ook niet wat jij voelt." Communicatie is belangrijk. Voor de rest mag je gewoon zingen en plezier maken zoveel je wilt. Ik ben alvast fan van droge humor! Als er vijzen los komen, rapen we die achteraf wel bij elkaar.
​
​
Afronden: Zo, je tattoo staat er volledig en kraaknet op! Hier smeer ik dan een zalfje op en pak hem in met een folie, zodat het hygiënisch blijft. Hierna volgt een beetje uitleg over de naverzorging (als je die nog niet kent). Het enige wat dan nog rest is de betaling en heeeel veel genot van je nieuwe tattoo!
Hou de genezing goed in de gaten en laat mij na 1 of 2 maanden even weten hoe het genezen is. Moest er eventueel een bijwerking nodig zijn, bespreken we een datum. De eerste bijwerking is altijd volledig gratis, binnen 12 maanden na plaatsing van je tattoo. Is er een bijwerking nodig, maar wil je ook al een nieuwe tattoo? Dan kunnen we dat gerust op dezelfde datum doen, zodat je niet dubbel moet rijden.
NAZORG
-
Laat de folie die je artiest om je tattoo gedaan heeft, minstens 2 uur en maximum 4 uur zitten. Zo krijgen de eerste bacteriën geen kans. Laat de folie zeker niet langer dan 4 uur zitten, zodat je tattoo op tijd wordt proper gemaakt en lucht krijgt.
-
Reinig je tattoo na het verwijderen van de folie, met lauwwarm water en eventueel een ontsmettende zeep (zoals isobetadine-zeep.
-
Na het afspoelen van overtollige inkt- en bloedresten, dep je je tattoo droog. Gebruik hiervoor een schone, pluisvrije doek. Altijd deppen, nooit wrijven!
-
Smeer de crème niet te dik of overtollig, zodat je tattoo nog kan ademen. Laat je tattoo uiteraard ook niet uitdrogen, want zo krijg je korstjes en dit is nadelig voor kwaliteit van de genezing. Let er op dat je huid na het wassen helemaal droog is, voordat je de tattoo-crème erop smeert.
-
Was je tattoo regelmatig. De eerste dagen is het belangrijk dat je je tattoo minstens twee keer per dag wast ('s morgens en 's avonds). Zo zorg je ervoor dat bacteriën geen kans krijgen.
-
Herhaal dit verzorgingsproces totdat je tattoo is geheeld. Hoe lang dat precies duurt, verschilt per persoon. Ga maar uit van een 2-3 weken.
-
Pluk en trek nooit aan de velletjes van je tattoo, ze verdwijnen vanzelf weer. Niet iedereen heeft hier last van, maar blijf er af, anders kan je je tattoo beschadigen.
-
Blijf uit de zon. Zorg ervoor dat er geen direct zonlicht op je tattoo komt. Gewone zonnecrème op je tattoo smeren is uit den boze zolang je tattoo nog niet genezen is! Kan je toch niet vermijden om in de zon te komen, contacteer me dan even voor het juiste product tijdens de genezing.
-
Vermijd water op je tattoo zo veel mogelijk. Je kan wel kort douchten met je tattoo, maar zwemmen of in bad liggen is 'verboden'. Deze dingen dien je uit te stellen tot na de genezing. Water kan vervelende bacteriën bevatten die je nieuwe tattoo kunnen beschadigen of infecteren.
-
Zonnenbanken, infraroodcabine's, etc... is uit den boze de eerste 2 maanden.
-
Blijf je tattoo verzorgen, ook na dat deze genezen is: bescherm je tattoo na de genezing nog een tweetal weken goed tegen de zon met een zonnecrème (naar keuze) en voorkom dat je huid uitdroogt
​
Geniet van jouw nieuw kunstwerkje!
​
Bij verdere vraagjes mag je mij steeds contacteren.
Je kan mij ook terug vinden op Facebook en Instagram.